Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΠΕΝΤΕ ΚΟΜΜΑΤΑ - 12,33% ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Την Κυριακή των εκλογών, υπήρξαν πέντε κόμματα που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το 3% και την είσοδο στην βουλή, όμως έδειξαν ότι έχουν την δυναμική για να το καταφέρουν σε ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση. Συνολικά κατάφεραν να πάρουν 12,33%, ποσοστό που μ΄νο αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Το πρώτο από αυτά, είναι το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Συνέχισε την σταθερά ανοδική του πορεία αλλά δεν τα κατάφερε στο νήμα. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπήκαν στην βουλή για κάτι λιγότερο από...
5000 ψήφους. Έχουν ακουστεί διάφορα κατα καιρούς για το συγκεκριμένο κόμμα. Τους έχουν αποκαλέσει απο "φιλοσκοπιανούς" μέχρι φερέφωνο του ΠΑΣΟΚ. Δεν μου έκανε εντύπωση που έμειναν εκτός βουλής, καθώς το κύριο θέμα των εκλογών ήταν το μνημόνιο, θέμα για το οποίο δύσκολα θα υπολόγιζε την άποψη τους ο ψηφοφόρος. Δεν θα με ξάφνιαζε αν σε ενδεχόμενο νέων εκλογών, έβγαζαν ποσοστό...2,99%.

Ο Καρατζαφέρης, παρέα με Σαμαρά και Βενιζέλο, συμπλήρωσε το club των μεγάλων χαμένων των εκλογών. Δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε τους μισούς ψηφοφόρους του σε σχέση με το 2009. Με την συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση, επέτρεψε στο κύμα οργής που έφυγε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τον προσπεράσει και να κατευθυνθεί προς Χρυσή Αυγή. Αν αφαιρέσεις και όλους αυτούς που απογοήτευσε με τις κακές επιδόσεις που είχε στις κωλοτούμπες, δεν θέλει και πολύ. Απέχω αρκετά από τις λογικές και τις απόψεις του ΛΑΟΣ, όμως θεωρώ ότι συγκριτικά με άλλους πολιτικούς που ήταν πιο επιζήμιοι για την χώρα μας, οι ψηφοφόροι τον έκριναν πολύ αυστηρότερα. Ίσως γιατί κινήθηκε πολύ μακριά από αυτά που πρέσβευε στο μυαλό των ψηφοφόρων του. Αν πάμε σε εκλογές, θεωρώ δεδομένο ότι θα επιστρέψει στη βουλή και μάλιστα με σχετική άνεση.

Την Ντόρα δεν έχω μπορέσει ακόμα να την καταλάβω. Έκανε δικό της κόμμα με φιλελεύθερο προσανατολισμό, σαν λογική συνέχεια των απόψεων της. Δεν έχει πει ποτέ σε κανέναν, σε πιο ντουλάπι είχε θάψει τις φιλελεύθερες ιδέες τα 6,5 χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή. Δεν πιστεύω ότι την ψήφισαν όσοι θυμούνταν το πρίν ή αυτοί που την πίστεψαν μετά. Πιστεύω ότι την ψήφισαν κατα κύριο λόγο κάτι ξεχασμένοι μητσοτακικοί, καθώς ο φιλελευθερισμός είχε άλλες πιο καθαρές φωνές (από βεβαρυμένο πολιτικό παρελθόν) για να εκφραστεί. Δεν μπορώ να την φανταστώ ούτε μέσα, ούτε έξω από την βουλή. Δεν πιστεύω ότι πρεσβεύει τίποτα παραπάνω από την οικογένεια της. Θυμήθηκε το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα... μόλις την ξέχασε η ΝΔ. Όσο δεν την παίζουν τα κανάλια είναι τελειωμένη υπόθεση. Αν πάμε σε εκλογές και δείτε τους παπαγάλους να παθαίνουν αμοκ φιλελευθερισμού, γράψτε ένα 3,5% να τελειώνουμε.

Δημιουργία Ξανά. Το κόμμα που μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή, έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση με το ποσοστό ψήφων που έλαβε. Με ελάχιστη εώς και μηδαμινή προώθηση από τα κλασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και με κύριο όπλο το ίντερνετ και την κουβέντα στις καφετέριες, κατάφερε να πιάσει 2,15%. Αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη. Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κάποιος να πεί ότι συνέλεξε την αντιμνημονιακη ψήφο μαζί με του Ανεξάρτητους έλληνες, για την Χρυσή Αυγή ότι πήρε την οργισμένη ψήφο, για την Δημιουργία Ξανά μπορώ να πώ ότι πήρε την ψήφο της  νεολαίας που συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορεί ένα κράτος μπουρδέλο σαν το δικό μας να διορθωθεί. Σημαντικό επίτευγμα του νεοσύστατου κόμματος, είναι ότι ξεπέρασε την Δράση του Στέφανου Μάνου, που αποτελούσε και αποτελεί πάντα μια σημαντική δύναμη στον φιλελεύθερο χώρο. Με δεδομένο ότι τους γνώριζε πολύ μικρό μέρος του εκλογικού σώματος μέχρι την ημέρα των εκλογών και παρόλα αυτά πήραν 2,15%, θεωρώ ότι σε περίπτωση εκλογών τον Ιούνιο θα καταφέρει να τοποθετηθεί μέσα στη βουλή.


Ο Στέφανος Μάνος ήταν πάντα μια παρεξηγημένη μορφή στην πολιτική. Μου έχει τύχει πολλές φορές να ακούσω άτομα να το κράζουν χωρίς να γνωρίζουν ούτε μια κουβέντα που έχει πει αυτός ο άνθρωπος. Οι μισοί δεν τον γουστάρουν επειδή ήταν στη ΝΔ αι οι άλλοι μισοί επειδή ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι όμως δεν τον γουστάρουν, γιατί όπως φαίνεται ξέρει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους.  Θεωρώ ότι αυτός είναι ο λόγος που το ίδιο το πολιτικό σύστημα, τον έχει βάλει να ακροβατεί ανάμεσα στη βουλή και στο σπίτι του εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια. Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να μπεί στην βουλή σε ενδεχόμενο νέων εκλογών, εκτός και αν γίνει πραγματική στροφή στον φιλελευθερισμό... της ψήφου που ξεθύμανε την Κυριακή των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου