Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΤΟ ΠΑΣΟΚ... ΗΤΑΝ ΕΔΩ

Έχουν μείνει μόνο δέκα μέρες για τις 6 Μαϊου, κι όμως ακόμα μυρίζει πιο πολύ άνοιξη παρά εκλογές.

Εγώ θα ανοίξω την κονσέρβα και θα θυμηθώ το ΠΑΣΟΚ που μας πέρασε... κι ας μυρίσει λίγο άσχημα.
Θα ξεκινήσω πρώτα με αυτό που μου έρχεται στο μυαλό μόλις αντικρύζω πλέον αυτό το σήμα με τον ήλιο. Αυτό που σκέφτομαι είναι μια πρόταση στον Βενιζέλο να κάνει τον ήλιο τρικολορ... μαύρο, κίτρινο και κόκκινο. Δεν παραπέμπω στην γερμανική σημαία (για δες όμως πως έκατσε)... αλλά στο ψέμα, το κακό και τη ντροπή.

Το κακό και η ντροπή μπορεί να αποτελούν προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις οπότε θα τις αφήσω στην άκρη. Το ψέμα όμως είναι αδιαμφισβήτητο.

Η αρχή έγινε με το "λεφτά υπάρχουν". Έχουν ειπωθεί τόσο πολλά για αυτό οπότε δεν θα αναλωθώ σε αυτή την φράση. Σίγουρα δεν περίμενα να βγεί τότε ο Παπανδρέου και να πεί...
"δεν παίζει φράγκο, ψηφίστε μας", αλλά το να γνωρίζει εκ των προτέρων και να τολμάει με τέτοιο θράσος να πουλάει ελπίδα για ψήφο είναι κάτι που δεν συγχωρείτε εύκολα. Εκτός και αν είσαι πάνω από 60 χρονών, όπου η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Στη συνέχεια υποσχέθηκε φορολογική δικαιοσύνη. Είπε ότι δεν θα επιβαρύνει άλλο την μεσαία τάξη. Από την μία οπτική είπε ψέματα. Από την άλλη όμως, διέλυσε την μεσαία τάξη, την μετέτρεψε σε χαμηλή τάξη και μετά την επιβάρυνε φορολογικά, οπότε θα μπορούσε κανείς να πεί ότι είπε μισό ψέμα.... ε; Όσο για φορολογική δικαιοσύνη, ας κάνουμε πως δεν ακούσαμε.

Υποσχέθηκε (επί λέξη) ότι... "θα προστατεύσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας"... όσο αφορά το θέμα της ανικανότητας να το πετύχει, δεν μπορώ να του προσάψω τίποτα παραπάνω (του ΠΑΣΟΚ) εκτός από ...ανικανότητα. Όσο αφορά όμως τις συνεντεύξεις στελεχών, βουλευτών, υπουργών αλλά και του ίδιου του Παπανδρέου σε διεθνή media, όπου έβαλαν τα δυνατά τους για να υποτιμήσουν την Ελλάδα και τους έλληνες απλά για να υπερτιμηθεί το έργο τους, μπορώ να πω ...είπε ένα ακόμα ψέμα και μάλιστα παρεξηγίσιμα επικίνδυνο.

Μας είπαν ότι δεν θα αυξήσουν το Φ.Π.Α. Το ότι το αυξήσαν τελικά, με κάνει απλά να καταγράψω ένα ακόμα ψέμα. Το ότι ποτέ μου δεν κατάλαβα τον λόγο για το οποίο το έκαναν μου δημιουργεί περιέργεια.
Στοιχειώδη γνώση μπορεί να σε κάνει σίγουρο, ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν έχει καμία ελπίδα να φέρει αποτέλεσμα όταν μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση (σε ύφεση βρισκόταν η χώρα από το 2008). Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν το γνώριζαν σε καμία περίπτωση. Δεν έχω φτάσει ακόμα σε τέτοια επίπεδα αφέλειας.

Υποσχέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, ότι δεν επρόκειτο να παγώσει τους μισθούς, γιατί θα ήταν κάτι καταστροφικό για την αγοραστική δύναμη και την οικονομία μας. Τήρησε το λόγο του, δεν τους πάγωσε, τους τσάκισε. Όσο αφορά τους μισθούς του δημοσίου τομέα και την εξισορρόπηση που έγινε, με βρήκε σύμφωνο σε μεγάλο βαθμό, αν εξαιρέσω ότι χαϊδεψε τους υψηλόμισθους και πάτησε περισσότερο τους χαμηλόμισθους (αν μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι κάποιος δημόσιος υπάλληλος προ κρίσης). Η μείωση όμως στον ιδιωτικό τομέα με κόλλησε στον τοίχο. Όταν πειράζεις τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μισθούς των 590 ευρώ, βάζεις τον πήχη πιο χαμηλά από αυτά που θα έπρεπε να κουβαλάει ένας αντρας στα παντελόνια του. Αυτό είναι όντως καταστροφικό.

Οχι, δεν πρόκειται να χαλάσω όλο τον διαθέσιμο χώρο του blog για τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά σε δηλώσεις για πετρέλαιο, γραφειοκρατία, διαφθορά κλπ..

Θα πώ απλά ότι έχω διαφορετική άποψη από αυτό το κόμμα για το τι σημαίνει "Ανασυγκρότηση".
ΟΧΙ... δεν ανασυγκροτήθηκε ο τομέας της Παιδείας και της Υγείας... γιατι και στους δύο επικράτησε η λογική του "ράβε-ξήλωνε". Για κάθε βήμα που γινόταν προς τα εμπρός, υπήρχαν και δύο παραπατήματα προς τα πίσω.

Γνωρίζω πως πολιτική χωρίς ψέματα είναι δύσκολο να υπάρξει από την αρχαιότητα, αλλά και πως το ψέμα χωρίς τιμωρία δημιουργεί μαι παράλληλη πραγματικότητα όπου κυριαρχούν το "κακό" θράσος, η αυθάδεια και η αλαζονεία.

Μέχρι να ξανασταθεί στα πόδια της η δικαιοσύνη, τέτοια κόμματα μπορούν να νοούνται ως "μεγάλα" (και δεν αναφέρομαι σε ποσοστά) στο μυαλό του ψηφοφόρου, με τη σημαντική βοήθεια της 4ης εξουσίας. Όμως το ΠΑΣΟΚ έπαψε να είναι "μεγάλο" κόμμα εδώ και χρόνια, όταν και έπαψε να το ενδιαφέρει πραγματικά η πολιτική του συνέχεια. Όταν γαλούχησε με τον χειρότερο τρόπο τους συνεχιστές του, μέσα από ξεπεσμένα φυτώρια.

Εξασφάλισε ότι δεν θα ξαναγίνει ποτέ "μεγάλο" κόμμα, όταν αποδέχθηκε να χρησιμοποιήσει ως κύριο όπλο του στην πολιτική μάχη... την τρομοκρατία του πολίτη.

Υ.Γ. Δεν αγνοώ το γεγονός ότι παρέλαβε μια διελυμένη χώρα και ότι κλήθηκε πολλές φορές να αποφασίσει σε μονόδρομο. Αλλά δεν μπορώ επίσης να αγνοήσω, ότι γνώριζαν απο πριν και το έπαιζαν "τρελίτσα" ταζοντας όλα αυτά που έταξαν. Ότι είχαν και αυτοί το τιμόνι όλα αυτά τα χρόνια που οδηγούμασταν στον μονόδρομο. Ότι ΑΥΤΟΙ ζήτησαν την ψήφο για να βγάλουν την χώρα από την κρίση και ΑΥΤΟΙ απέτυχαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου