Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ... ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ


Ο κ.Παπανδρέου στην χθεσινή ομιλία του στην βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε όσα έκανε η κυβέρνηση του στα δύο χρόνια που κυβερνάει την Ελλάδα. Από αυτά που είπε, αρκετά τα φαντάζετε και απλά θα ήθελε πολύ να είχαν γίνει. Το ότι τα προώθησε ή και τα ψήφισε δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εφαρμόζονται. Την ευθύνη για την εφαρμογή, η οποία απέτυχε, την έχει αποκλειστικά η εκτελεστική εξουσία, που δεν είναι άλλη από την κυβέρνηση.

Αυτά που ξέχασε να πεί ο κ. Παπανδρέου, είναι αυτά που δεν έγιναν.

Ξέχασε να πεί ότι δεν μειώθηκε δραστικά το κράτος, όπως έπρεπε να γίνει. Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερβολικά αργή για να προλάβει τις εξελίξεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην εξοικονομηθούν πόροι, που χρειάζονταν να δωθούν στον ιδιωτικό τομέα. Ως συνέπεια αυτής της καθυστέρησης, έχουμε περίπου...
400 χιλιάδες επιπλέον άνεργους στον ιδιωτικό τομέα με πιθανότερο σενάριο το παραπάνω νούμερο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στους επόμενους μήνες.
Χάθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για 400000 άτομα. Οι φόροι για 400000 εισοδήματα. Προστέθηκαν στις δαπάνες τα έξοδα για το ταμείο ανεργίας, καθώς πολλοί από αυτούς δικαιούνταν να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας. Επίσης, οι μισθοί 400000 ατόμων δεν πέφτουν πλέον στην αγορά.
Το παραπάνω το γράφω ως απάντηση σε όσους ήταν κάθετα αρνητικοί απέναντι στην πρόταση μου για άμεση απόλυση 200000 δημοσίων υπαλλήλων πριν από ενάμιση χρόνο. Τόσο πήρε, ενάμιση χρόνο, για να μείνουν 400000 επιπλέον άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα.

Αν είχαν απολυθεί στο βάθος ενάμιση χρόνου 200000 δημόσιοι υπάλληλοι, που σε αντίθεση με του ιδιωτικού τομέα, είναι αντιπαραγωγικοί, τώρα θα μιλούσαμε με πολύ διαφορετικά δεδομένα.
Το κράτος θα είχε μειώσει δραστικότατα τις δαπάνες του, που με απλά μαθηματικά μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι θα ισοπέδωνε το έλλειμα. Θα μπορούσε και πάλι να χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ούτως η άλλως, οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων πληρώνονται από το κράτος. Οι απώλειες για τα ταμεία θα ήταν μικρότερες. Τα επιπλέον έξοδα για το ταμείο ανεργίας θα ήταν μικρότερα. Τα χρήματα που θα σταματούσαν να πέφτουν στην καταναλωτική αγορά θα ήταν περίπου τα ίδια, όμως το κράτος θα είχε αποθέματα για να στηρίξει το ιδιωτικό τομέα ή έστω δεν θα τον ξεζούμιζε σε τόσο ακραίο βαθμό με έκτακτους φόρους. Θα χάνονταν πολλοί λιγότεροι φόροι εισοδήματος.

Θα ήμασταν σε πολύ καλύτεροι κατάσταση από αυτήν που είμαστε τώρα.

Την διάθεση για να σωθούμε έπρεπε να την δείξετε κ. Παπανδρέου ξηλώνοντας τα "αγαπημένα σας παιδιά" από τις καρέκλες του δημοσίου και όχι υπογράφοντας δάνεια αμφιβόλου ηθικής και αξιοπρέπειας. Ήταν χρυσή ευκαιρία και την πετάξατε. Οι πρωτοβουλίες σας ήταν ανύπαρκτες, καθώς όποια τομή προσπαθήσατε να κάνετε, ήταν γιατί σας το επέβαλε η Τρόϊκα.
Κάνατε όλο τον πλανήτη, σε συνεργασία με τους προκατόχους σας, να πιστεύει ότι οι έλληνες είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν μόνοι την χώρα τους. Η προσπάθειες σας ήταν αρκετές, όμως ήταν λίγες σε σχέση με τις απαιτήσεις των καιρών και ελάχιστες από αυτές στέφθηκαν με επιτυχία.

Κάτι ακόμα που δεν αναφέρατε, είναι ποιον από όλους αυτούς που μας έφεραν ως εδώ τιμωρήσατε. Ποιον βάλατε φυλακή; ΚΑΝΕΝΑΝ. Όλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και κάποιοι από αυτούς κυβερνάνε μαζί σας.

Μήπως μεταφέρατε ήδη 110 δις από δάνεια με αντάλλαγμα αέρα κοπανιστό, σε δάνεια με ανταλλάγματα;. Μήπως τώρα ετοιμάζεσται να το κάνετε και με άλλα 130 δισ; Σύνολο μεταφοράς 240 δις. Έτσι ώστε όταν πτωχεύσουμε, να μην μείνουν στεναχωρημένοι οι πιστωτές. Αυτό ξεχάσατε να το πείτε.

Το τι κάνατε συνολικά, αφήστε να το κρίνουμε εμείς, καθώς την δική μας ζωή επηρεάζει (Οι δικές σας αποδοχές φροντίσατε να μείνουν ανεπηρέαστες). Αν τελικά αποχωρήσετε, στον πολύ χρόνο που θα έχετε, καθώς κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα εργαστείτε κάπου, να αναλογιστείτε όλα αυτά που έπρεπε να κάνετε και δεν έγιναν ποτέ.

1 σχόλιο:

  1. Αν άκουγα την ομιλία ως εξωτειρκός παρατηρητής, θα ήμουν σίγουρος ότι είναι αξιοματική αντιπολίτευση.

    Αφού έχει την εντύπωση ότι «καθάρισε το ποδόσφαιρο» επειδή έστειλε τον Μπέο σε βίλλα φυλακής, μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει το δικό του «καλά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή